Så här i sommaren sista skälvande minuter och innan hösten greppar tag i oss kan man fundera lite över hur vi uttrycker oss och vad orden egentligen betyder. De som ser fram emot brittsommardagar och tror att det är brittiska dagar borde istället leta efter Britta. Dock väntar de som vill ha indiansommar på ett brittiskt fenomen.
Lika brittiskt är ordet butler medan ordet piga är svenskt. Det senare är synonymt med de lägst stående i hierarkin i ett bondehushåll. För att särskilja dem från dessa kallades anställda i borgarhem för hembiträden. Vad socialdemokraterna egentligen vill vet jag inte men att i sammanhanget ”hushållsnära tjänster” byta ut begreppet piga mot butler verkar vara ett rejält självmål.
Ord får olika värden. Sålunda är butler mer värt än piga, framförallt för att det har en maskulin prägel. Ord som man inte får vältra sig i under en valkampanj är till exempel lyx och elit. Inget får vara lyx eller elit. Man får vara nöjd, tycka att något är behagligt men det får aldrig bli lyx.
Zlatan är lyx! Ta och njut när ni kan. Alla ni som hela tiden skall leta efter fel på denne fotbollsspelare borde inse vad han är, en fotbollsspelare och underhållare av världsklass, inget annat. Bryr ni er om fröken Svenssons fjanterier? Är ni insatta i Tobias Grahns utbrott? Lyssnar ni på Henrik Rydströms obegripliga utläggningar? Nej, och eftersom ert fotbollsintresse med detta visat på begränsningar, så kanske ni istället bör uttala er om vädret. Vädret var riktigt bra i juli!
Elit är också fult i Sverige. Vi skall vara lagom. Ingen får växa sig för stor. För stor för vad? Folkpartiets förslag om spetsutbildningar på högstadiet döptes snabbt om till elitklasser i Aftonbladet för att ge förslaget en annan klang.
Ord kan ramla kring lite i direktsändningar. Reinfeldt intervjuades i radion i veckan och fick frågor om lagstiftning och regleringar för företag. Ett av hans uttalanden hade kunnat klippas ur sitt sammanhang, det var när han sa att han inte tyckte om ”regelbunden verksamhet”! Att han menade verksamhet bunden av regler hade inget märkt med ett snyggt klipp.
Även miljö är ett omfångsrikt begrepp som får rejält olika innebörd beroende ur vilken mun det kommer. Sålunda så tycker miljönissarna om vindkraftsparker men de gillar inte småskaligt vattenkraft i bäckar och åar för det förfular naturen. Bara ordet vindkraftspark är intressant. Storskalig industriell verksamhet blir riktigt näpen när den hamnar i en park, eller hur.
I Dalsland skall man uppföra ett 60-tal vindkraftverk på två olika ställen. Dalsland är långt bort men där bor faktiskt människor. De är inte lika förtjusta som miljönissarna. Kraftverken skall bli 150 meter höga, men det är väl inte så farligt. Vet du något som är 150 meter högt som du kan jämföra med? Ett exempel är pylonerna på Älvsborgsbron. Och de är bara 110 meter höga! Nu blev en vindkraftsanläggning i Dalsland plötsligt en kraftig industrialisering av landsbygd och landskap! Inte särskilt vackert i den naturen.
Småskalig vattenkraft och dess kapacitet får föregångsmannen Mats Brodefors uttala sig om eftersom han skrev ett examensarbete om detta under förra seklet.
Slutligen avslutades sommaren med en förflugen kommentar från äldste sonen. ”Jag hamnade lite bredvid”. Han körde runt med folk i båten vid Flatön och muddrade visst lite. Jag får vara nöjd med att det fanns blad kvar på den propellern. Fast där finns inga hela blad kvar. Och snart är det inga blad kvar på träden.
Innan dess är det fredagspilsner Hemma hos.
Fredagspilsner på fredag på restaurang Hemma hos på Haga Nygata 12 från kl 17.00