Tissel, tassel och Twitter.

Tissel, tassel och Twitter.

 

Minns ni när vi sa brädgård? Det hade ni redan glömt alltså. I anglofieringens namn och för att verka coola säger vi numer hashtag. #metoo osv, hade nog inte fått samma grepp om oss alla om vi sagt ”brädgårdmetoo” eller på utrikiska ”lumberyardmetoo”. Fast lumberyard kanske aldrig fastnade som begrepp i engelskspråkiga länder.

 

Twitterrevolutionerna fortsätter dock att forsa över oss så att begreppet revolution känns aningen urvattnat. Det blir så, när det går tretton revolutioner på ett dussin.

 

#knytblus.

 

När Gutenberg tryckt biblar på latin och Luther spikat upp teser på kyrkporten, började vi utveckla våra förmågor att kommunicera med det skrivna ordet, i kontrast mot det talade. Grejen med att texten finns kvar, kan granskas och läsas igen, har haft större inverkan på oss än vad man kan tro. Bara en sådan sak som att man kan gå tillbaka och kontrollera vad den där personen egentligen skrev och fundera på det i efterhand. Det är väldigt viktigt, att kunna granska och tänka efter.

 

Nu gäller istället få, fort och fel! Fåtalet handlar om antalet bokstäver och ord man förmår använda och sedan läsa.

 

Sålunda tycks vi vara på väg mot en era där vår förmåga att använda skrivna texter förringas och minskar. Istället översköljs vi av bilder och ljud. Som ersättning till poetiska omskrivningar och emotionella gestaltningar får vi emojis och videosnuttar, som än så länge förefaller ha lika många olika innebörder och tolkningar, som de har avsändare.

 

Jag tror personligen inte alls att en bild säger mer än tusen ord. En bild säger något helt annat, jämfört med en påse med ord. Om jag törs ta ett steg till, så vill jag påstå att vi blir mer emotionellt förblindade av en bild, jämfört med en text. Alltså blir det lättare att förleda oss med bilder än med ord.

 

Och Lajka är inte längre namnet på en rysk blandrastik som skickades ut i omloppsbana!

 

I september är det val i Sverige och vi kommer att utsättas för propaganda och illasinnade påtryckningar. Taktiskt så vinner trollen när de lyckas tvinga en politiker att dementera det som inte hänt. ”Har du slutat att slå din fru”?

 

Men när vi nu förfasas över Facebook, Twitter och ryska troll, så skall vi inte glömma att vi själva främst söker bekräftelse på det vi redan tror på. Det är inte de ryska trollfabrikerna som står för spridningen av lögnerna till jordens alla hörn. Det gör vi så bra själva, genom några klickningar på nätet.

 

Och jag har personligen fått motta flera kommentarer från mina vänner, om att jag borde få eller se till att det byggs en moské utanför mitt fönster, där jag kan lyssna till böneutroparens kallelse till bön.

 

Istället för fredagsbön tänker jag be er komma och ta en pilsner, en fredagspilsner.