Så rädda vi kan vara, men som vanligt gäller det att vara rädd för rätt saker och inte det som de skriver om i tidningar och på nätet. Journalister fokuserar nämligen alltid på värsta tänkbara scenario. De skall ju gubevars sälja fler lösnummer och det gör man tydligen bäst genom att skrämma upp läsarna.
Vidare så blir händelser farligare ju längre bort ifrån oss de inträffar. Svensk medias bevakning av olyckan i Fukushima innehöll en hel del överdrifter rörande eventuella risker för spridning av radioaktivt material och hur och när det kunde nå hit.
Detta påminner på ett utsökt sätt om när kärnkraftverket i Tjernobyl brann upp och hur detta behandlades i amerikansk media. Den utmärkte och svenskättade gitarristen Nils Lofgren, som just avverkat tre konserter i Sverige med Bruce Springsteen and the E-street Band, skulle turnera i Sverige sommaren 1986 med eget band och uppbackad av sitt skivbolag. På grund av att Europa och Sverige ansågs ödelagt av radioaktivt nedfall ställdes turnén in. Nils Lofgren skrattade åt sina landsmän och åkte hit med sin bror och de drog land och rike runt med sina akustiska gitarrer och berättade om hur deras nära vänner och släktingar bönat och bett dem om att avstå från att åka. Det har senare visat sig att ett foto på dåvarande miljöminister Birgitta Dahl iklädd strålskyddsdräkt snabbt spreds i amerikanska tidningar och sades visa hur svenskar gick klädda på gatorna.
När växtförädlingen utvecklades till genmodifiering uppstod en hel del problem som utgick från journalisternas bristande vilja att förstå och på den hastighet med vilken de vill nå förstasidan med sina artiklar. Motståndet mot GMO handlade om spridning av oönskade organismer i naturen samt patent på grödor som skulle göra de rika företagen ännu rikare och fattiga bönder ännu fattigare.
GMO beskrevs som farligt av motståndarna. Detta var ett misstag eftersom journalisterna snabbt högg på kombinationen farligt och mat. Alltså blev GMO-utvecklade grödor plötsligt farliga att äta. DNA är komplicerat men farligt att äta är det inte.
Man bör alltså läsa tidningsartiklar med braskande rubriker med en viss distans och vara mycket källkritisk mot upprop på Internet. Vad det gäller klimatkrisen i världen är det många medier som nyligen meddelat att koldioxidhalten i atmosfären nu kunnat mätas till 400 ppm för första gången. Att skillnaden på 399 ppm och 401 ppm inte betyder något i sammanhanget är pedagogiskt svårt att förmedla på grund av vår tendens att tro på siffror i eldskrift. Betänk dock att ingen global temperaturökning har uppmätts under de senaste 15 åren.
Vad skall vi då vara rädda för? Förutom trösklar och mattkanter som dödar 1200 svenskar per år i fallolyckor så finns det få pretendenter på topplaceringar. Antalet elolyckorna var de lägsta på över 100 år förra året men antalet drunkningsolyckor steg något. De döda i trafiken minskar och när man nu dessutom försöker filtrera bort självmorden ur den statistiken så blir det ännu färre.
Nu får vi istället vara rädda för tandpetare. Ett tragiskt dödsfall nyligen hamnade högt på löpsedlarna då en man avled efter att ha svalt en tandpetare. Beskrivningarna av dödsfallet varierade och man undrade lite till mans om vi skulle sluta peta tänderna. Nej det skall vi inte, men se till att plocka bort tandpetarna som håller ihop rulladerna innan ni äter upp dem!
Jag tänker inte äta utan tar en pilsner istället, en fredagspilsner.
Fredagspilsner på fredag på restaurang Hemma hos på Haga Nygata 12 från kl 17.00