Våren och sommaren kastar sig över oss i något slags gemensam attack och dygnsmedeltemperaturen har med råge överstigit 10 grader. Dessutom fick vi härom dagen tillbaka lite touch av vinter och snöflingor stora som Lovikavantar.
Vårkänslorna över det blå strecket i gatan uteblev i år vilket är nog så positivt. Det svåra är att omgivningen tar för givet att jag skall springa varvet. Jag får nog torgföra den nyheten vid tillfälle. Lägenheten börjar alltmer framstå som uppvisningsbar och inviter till visiter är inte långt borta. Kolla med vår lägenhetsängel ”Kula” som drar det tyngsta lasset, eller i alla fall hans skruvdragare.
Annars snurrar våren som vanligt mest kring skolavslutningar på olika nivåer och med olika förutsättningar beroende på de inblandades ålder. Vi har inga barn i studentbranschen men inbjudningar till mottagningar gör oss delaktiga i miljardomsättningen även i år. Mina barns kusiner skall nästa helg sätta sig på tåget från Lund för att ensamma åka till Göteborg och hälsa på. De är numer 13 och 11 år gamla. Sofia blev tonåring i måndags, coolt.
För Jonathan pågår övningskörning inför slutprov i juni. Dessa prov görs givetvis i Falkenberg av strikta kvalitetsskäl. Jag drar mig i sammanhanget till minnes min dotters bevingade ord ”Jag skall hitta den sämsta skolan i stan och där skall jag bli bäst”, med anledning av de målrelaterade betygens och de centrala kunskapsprovens allmänna rykte i konungariket Sverige.
Våra vänner kommunisterna (jag vet att de inte kallar sig så längre men de är kommunister likt förbannat!). Alltså, våra vänner kommunisterna har kommit på lösningen med skillnaderna mellan olika skolors resultat. Man skall förbjuda hemläxor eftersom det är orättvist då eleverna får olika mycket hjälp hemma. En elevs pappa kan vara ingenjör och då kan han hjälpa barnet med matten! Huvva!
Hur bra är de egentligen på att skjuta sig själva i foten? Förra gången var det kommunala frisörer och solarier, nu är det hemhjälpsförbud med skolarbetet. Det viktigaste måste trots allt vara att göra det roligt för eleverna att gå till skolan i stället för att behöva läsa matte med farsan. Ni får fråga mina ungar hur pass mycket nytta de dragit av mina kunskaper från utbildningen på Chalmers jämfört med tillgången till kontaktnätet, historierna och pilsnern!
En annan smärre detalj i sammanhanget är lärare. De debatteras just nu högt och lågt i både DN och Aftonbladet. Skall det finnas en särskild lärarlegitimation? Skall lärarna ha 10000 kr mer i månadslön? (Gissa vad lärarnas fack tycker om det första och vad lärarna själva tycker om det sista?)
Om nu skolan skall vara likvärdig i Ystad, Grästorp och Jokkmokk så krävs nog en gemensam huvudman, någon som äger hela systemet, t ex staten och som inte lägger ut rasket som franchise. Idag har vi nästan 300 olika offentliga huvudmän för skolan plus ett antal privata skolföretag, var och en med sin uppfattning om drift och finansiering av svensk obligatorisk skolgång. Man undrar hur det tänktes en gång när skolan kommunaliserades, men de hade rejält med otur när de tänkte.
Och precis som det är lättare att ta körkort i Åmål så sprids ryktet om var det bjuds på MVG snabbt genom landet. Eller som historien lärde oss, ett MVG på Rudebecks är inte samma sak som ett MVG på Porthälla.
Har ni dessutom tänkt på hur mycket av en lärares arbetstid som spenderas i klassrummet i en aktiv pedagogisk situation? Tänkte väl det. Det är inte särskilt många andra som tänkt på det heller.
Själv tänker jag mest på pilsner, fredagspilsner.
Fredagspilsner på fredag på restaurang Hemma hos på Haga Nygata 12 från kl 17.00