Peru har plågats av militärdiktatur, maoistisk gerilla och korrumperade presidenter sedan 1960-talet
Från 1968 till 1980 var Peru en miltärdiktatur. Juntan hade en skum vänsterinriktning och förstatligade utländska företag. Deras ekonomiska kompetens var skral och det gick utför för Peru. När juntan föll och demokrati återinfördes 1980 dök den maoistiska gerillan Sendoro Luminoso upp. Dess framfart tömde delar av landsbyggden på folk och kåkstäder uppstod runt Lima och Arequipa och andra städer. Sendoro Luminoso var lika mycket ett banditgäng som en gerilla. Idag är resterna av dem bara banditer som hyr ut sina vapen till främst kokainindustrin.
Man märker att folk i Peru fortfarande är påtagligt påverkade av gerillakriget. Mycket vardaglig verksamhet sker bakom lås på muromgärdade gårdar.
På 90-talet var Alberto Fujimori president och under hans offensiv mot gerillan fångades dess ledare Guzman. Han sitter fortfarande i fängelse i Peru. I ett annat fängelse sitter Fujimori efter en korruptionsskandal. I vår är det presidentval i Peru. En av kandidaterna heter Keiko Fujimori. Hon kan vinna valet. Gissa om hennes första åtgärd blir att benåda sin far!
Alla tillgängliga murar utnyttjas för att måla valaffischer
Lagom korruption
Om man inte bygger klart sitt hus behöver man inte betala fastighetsskatt. Gissa om många hus inte blir färdiga. Det ser lite risigt ut.
Bussbyte bakom stängda dörrar
Alla bussbolagen hade muromgärdade stationer där man bytte buss, lastade bagage eller tog ombord nya passagerare. Allt för att skydda sig mot banditer som inte längre är särskilt aktiva.
Vila i avskildhet
Även ett mindre hostel såg till att man höll eventuella banditer på andra sidan muren.
Skyddar sig egendom
gör man också bakom murar och låsta grindar
Vasst och strömstarkt
Glasskärvor och stark elektricitet hjälper till att hålla inkräktarna borta