Vem står näst på tur?

En veckas skidåkning i Cortina i Italien gav mersmak, igen. Även om mängden snö var liten, så var pisterna i utmärkt skick. Det kan sin sak, de italienska pistskötarna, eftersom snö är deras levebröd. I Dolomiterna så har de fått lära sig att ta väl vara på den snö som faller och att producera konstsnö så snart temperaturen på hösten möjliggör det.

 

Som vanligt reste vi i en modern turistbuss med alla bekvämligheter, inklusive en toalett som funkade nästan hela tiden. Våra något truliga, men ibland sociala busschaufförer, Sten och Gunnar, glimtade då och då till med träffande kommentarer.

 

Väl åter i 031-området blev jag genast ansatt av debattsugna personer som med emfas hävdade att pistskötare och busschaufförer är yrken som inte finns om några år. De kommer inte att behövas mer av olika skäl. Någon hade läst om detta på nätet.

 

Orsaken till att de tre bröderna Marklund från Svartlien inte skulle kunna utnyttja den fria rörligheten för arbetskraft inom EU och dra till Dolomiterna, är att det inte kommer att finns någon snö att åka på snart. Titta bara så lite där ligger den här säsongen. Samtidigt måste jag säga att bröderna Marklunds sociala kompetens inte står italienska pistvakter långt efter. Men italienarna kan ta hand om snön.

 

Nu är det så att det alltid faller för lite nederbörd i Dolomiterna, där skiner istället solen. Och får jag välja mellan att åka skidor i solsken i välskötta pister, med att åka i dimma på fel sida om pistmarkeringarna, så väljer jag Val de Sole. (Det regnade i St Anton i veckan)

 

Och så skulle busschaufförerna ersättas av datorer och bussarna rulla obemannade ner längs autobahn. Turisterna kliver ombord i Göteborg och checkar in. Placerar i god ordning själva sina skidor, pjäxbagar, väskor, gitarrer, tromboner, högtalare och mikrofonställ, i därför avsett utrymme i bussens bagageutrymme. Sedan bär det iväg. Eller?

 

Nu görs det listor på yrken som kommer att försvinna. Bland annat förs det fram att datorer är mycket bättre än läkare på att ställa vissa diagnoser. Jag har dock ännu inte sett läkare på någon lista över hotade yrken.

 

Men hur blir det då med lastbilschaufförerna, kommer inte de avskaffas när de obemannade tågen av lastbilar börjar rulla genom och mellan våra länder? Möjligen kan antalet chaufförer på de långa traderna påverkas, men med tanke på de värden som transporteras så kommer dessa inte att släppas iväg utan mänsklig övervakning.

 

Fast det är en viss skillnad på lasten i en buss och en lastbil, oftast. Och när man sedan sitter där i bussen och toaletten inte längre fungerar då är det bra att ha en riktig busschaufför på plats som kan fixa den snabbt. Och ha någon ombord som kan DVD-spelaren.

 

Vinnarna är alltså de som lyckas förena teknik med det mänskliga. Yrkesroller som förutsätter mänsklig kontakt är sålunda inte lika hotade som till exempel skogsarbetare med motorsåg. De behöver inte prata med träden och deras moderna maskiner vinner över min motorsåg varje dag i veckan.

 

Och hur många av er vill gå fram till baren och trycka på knappen Stor stark eller Ett glas rött, för att sedan dra kreditkortet och se luckan öppnas för att greppa glaset och gå vidare för att tjata lite till?

 

Vad gör vi då åt detta? Vi tar en pilsner, en fredagspilsner.