Så förefaller då vår civilisation ha överlevt ännu ett av marknadsekonomins storartade rekord. Fast jag vet faktiskt inte om det slogs något omsättningsrekord i julhandeln 2017.
Men tänk så bra det är med ohejdad marknadsekonomi. Det tycker ju alla. I alla fall alla i Sverige, eftersom vi har en av världens mest liberala lagstiftningar och inställningar till marknadens överlägsenhet.
Eller?
Personligen köper jag inga julklappar, men jag köpte en massa mat inför julhelgen. Det blev en del som hamnade i soporna, eftersom efter själva julafton så var vi bara två som fortsatte att tugga i oss resterna.
Men tänk så många bra saker som inköptes under julhandeln. Bra saker som gör det som förväntas av dem och som håller hög kvalitet. Men hur var det nu med kvaliteten. Håller grejerna och håller de vad de lovar?
Vår gamla CD-spelare håller och den är över 25 år vid det här laget. Men under samma tid har vi avverkat flera tvättmaskiner, diskmaskiner och torktumlare. Programmerad död eller som det officiellt heter, planerat åldrande.
Det är inget svårt att tillverka en glödlampa som håller i hundra år, men det var inte marknadsekonomiskt hållbart. Därför skapades den berömda kartellen mellan tillverkare av glödlampor, där medlemmarna fick betala böter om lamporna höll mer än ett år.
Gullegullföretaget Apple har nu tagit detta koncept ett steg längre. Via de utskickade uppdateringarna skjuter de helt enkelt sina egna prylar i sank, så att ägarna måste gå och köpa nya dyra fina grejer, eftersom de gamla blev nästan obrukbara vid den senaste uppdateringen.
Här förväntas jag nu basunera ut mitt kända budskap mot privata skolor, skattefinansierade privata verksamheter och vinster i välfärden. Heja Ilmar Reepalu.
Istället pratar vi om söta lejonungar i Borås djurpark. Det är också marknadsekonomi. Bra marknadsföringsobjekt som lockar familjer och som ger ökade intäkter till parken. Det kostar inte så mycket att producera dessa ungar och under deras första tid i livet är de också billiga i drift. Kort sagt är det en bra affär.
Sedan växer problemen i takt med ungarna. Det går inte att ha hur många lejon som helst i Borås djurpark och marknaden för att sälja dessa djur vidare till andra djurparker är begränsad. Så då återstår endast en lösning och det är att avliva lejonungarna. Att jämföra detta med glödlampor som håller i ett år eller Apple som förstör sina egna produkter, är givetvis olämpligt. Så kan man inte resonera. Vi pratar faktiskt om levande djur här.
Men låt oss ta marknadsekonomin ett steg till, så här i januari då konsumtionen är på en årslägsta nivå beroende på säsongen. Eutanasi, eller aktiv dödshjälp, är något som allt fler argumenterar för. Då vill jag inflika att marknadsekonomin kan ta sig in där också. Och när livet inte längre har något värde, då får döden sitt pris.
Och vad gör vi åt detta?
Jo, vi tar årets första fredagspilsner.